Sidemount felszerelések

A Sidemount búvárkodás nem csak különleges élményekkel ajándékoz meg, de különleges búvárfelszereléseket is igényel!…no azért nem mindenben…A búvárruha, a maszk, az uszony stb. természetesen marad a régi, de a többi azért jelentősen változik.

Napjainkban a legtöbb búvárfelszerlés gyártó cég felfedezte ebben a szegmensben az új piaci lehetőségeket. Egyre több és több, újabbnál újabb verziók jelennek meg. Van aki az egyszerűbb és van aki a komolyabb felszereléseket részesíti előnyben. Manapság már sokféle típusból válogathatunk.

Kiválasztásánál azonban a felhasználási területe legyen a fő szempont! Nagyon nem mindegy, hogy nyílt vízi merüléseknél, sok palackos technikai merüléseknél, vagy esetleg barlangi merüléseknél akarjuk használni! Válasszunk hát körültekintően! (Természetesen ebben is segíteni fog a búvároktatód!)

…de nefelejtsük el, hogy a technika nem minden!

Nem tudja helyettesíteni a jó képzést!

…na de vegyük sorba akkor a leglényegesebb sidemount búvárfelszereléseket:

BCD

A búvárfelszerelés gyártók elkezdték ontani a különféle Wingeket a Sidemount búvárkodók számára. Ezeket két nagy csoportba oszthatjuk.

1. Nyílt vízi búvárkodásra valók

Ezek a Wingek általában egy roppant leegyszerűsített, könnyű súlyú darabok. Csekély méretük és súlyuk miatt ideálisak sokat utazó búvárok számára! Érdemes elgondolkodni rajta, hogy lecseréljük a régi nagy darab sok helyet elfoglaló nehéz BCD -nket?

Talán az egyik leghíresebb képviselőjük a Razor.

Puritán módon egyszerű és nagyszerű!

Két darabból álló hevederzet, pár fém alkatrész és egy kis méretű emelő térfogat jellemzi. Az egyszerűsége a szabadság a szabad mozgás fogalmát újraértelmezi. A 23 fontos (~ 10,5 kg) emelési képessége pedig a méretéhez képest jelentős!

Igazából ezt a típust úgy fejlesztették ki, hogy barlangi merülésekre és sok palackos, dekós merülésekre is jó legyen, de – valljuk be őszintén – erre azért vannak már jobb megoldások is!

Ennek ellenére a mai napig ez az egyik legkedveltebb darab! Természetesen ami jó, azt követik, azt másolják! A Razor sem kerülhette el ezt a sorsot!

Itt van például a Hollis SMS50 névre hallgató wingje. Nem mondom, hogy ez egy másolat, de a hasonlóságot nem lehet letagadni!

2. Barlangi és tec merülésekre valók

A komolyabb – több palackos – merülésekhez már inkább egy méretében és emelő képességében erőteljesebb winget vegyünk. Ilyen például a Hollis SMS100

Jól láthatóan nagyobb, erőteljesebb wingről beszélhetünk. Az emelési képessége is jelentősen nagyobb, mint a kis testvéré. Egészen pontosan 52 font azaz ~ 23,5 kg. A nagyméretű hátsó karabinerek és a jelentős számú fém D gyűrűk is arra utalnak, hogy ez egy igazi “igás ló”. A gyártó egyszerűen csak Expedition Wing -nek nevezi, ami egyértelműen arra utal, hogy mély, barlangi behatoló merülésekre tervezték….és ránézésből is látszik, hogy nem vicceltek…

Ezt az irányvonalat követi a Dive Rite Nomad is.

Palackok

Nyílt vízi merülésekhez alumínium palackot használjunk, barlangi merüléseknél acél palack a célszerű. Térfogata szerint bármilyen lehet. ( A leggyakrabban az S80 -as típust használják.) A palackokkal kapcsolatban az a legfontosabb szabály, hogy az egyik jobb, a másik bal oldali szeleppel rendelkezzen!

Légzőautomaták

A légzőautomaták elrendezésénél a technikai merüléseknél használatos módszerre ismerhetünk rá. Jobb oldalon egy hosszú csöves, bal oldalon egy rövid csöves légzőautomata található. A rendszerhez egy – egy 15 cm-es rövid csövön lévő nyomásmérő műszer is tartozik.

 

Nos, ezek a főbb eltérések egy hagyományos búvárfelszerelés konfigurációhoz képest!

Természetesen még sok apróság, és sok trükk rejtőzik a részletekben, de erről részletesebben majd egy tanfolyam alkalmával beszélünk.